Sebastian_M26 napisał/a:
te panele są ZARDZEWIAŁE?
wyglądają tylko na niezabezpieczone przed wilgocią
Nie mam pytań co do profesjonalizmu,,, 8) 8) 8)
jaka to firma TAK zrobiła
i jeszcze jedno
po co producent montuje folie pod panelem drzwiowym?
po usunięciu foli TRZEBA szczelnie zakleić panel drzwi wew. matą wygłuszającą
mata APP Polimerowa jest dobrą matą a jej cena to 80zł/m2
Znowu poprosze o porade - powód prosty bo się na tym nie znam. :diabelski_usmiech
Czy taka mata będzie OK ? APP Maty wygłuszjące (Allegro) czy wybrać te APP Maty(też Allegro) ? :roll: Czy szukać jeszcze coś innego ?
Samiec - kiedy bedziesz sie zabieral? Ja juz jestem po wygluszaniu (dlubanie wczoraj +dzis). Jakbys chcial jakies info to na swiezo jeszcze troche pamietam - jutro beda jakies foty
Samiec - kiedy bedziesz sie zabieral? Ja juz jestem po wygluszaniu (dlubanie wczoraj +dzis). Jakbys chcial jakies info to na swiezo jeszcze troche pamietam - jutro beda jakies foty
Pewnie po spocie dopiero ,bo maty w tedy odbiore :roll:
Kazda fotka sie przyda k
Jak na swiezo ,to powiedz co dokladnie trzeba po odkrecac ,zeby lepiej maty bylo kleic w srodku
A odrazu poradziles cos z ta szyba ,co tam siadlo ? :roll:
odkrecalem wszystko co sie dalo (z wierzchu)
czyli
1. srubki na okolo drzwi (czarne z plaskim lbem) po dwie po bokach i trzy pod kieszenia.
2. sruby w podlokietniku (3 ze strony kierowcy i 2 po stronie pasazeera)
3. srubke pod regulacja lusterek po stronie kierowcy i pod przelacznikiem szyb po stronie pasazera.
4.zdejmowalem jeszcze kostke od silownika szyb zeby wieksze platy maty dalo sie wepchnac - poprzez wyciagniecie takiego klina z boku
to tyle nic w sumie wiecej nie wykrecalem oprocz swoich rąk
:szeroki_usmiech
z szyba okazalo sie ze szyna po stronie klamki odkrecila sie totalnie tzn srubka lezala luzem na spodzie drzwi - lipa totalna - po przykreceniu jest git. Przy okazji przesmarowalem szyny od szyb smarem grafitowym.
nie wiem jak bedzie u ciebie bo u mnie w drzwiach byly po dwa kawalki jakiegis wygluszenia fabrycznego (cos bitumicznego - nie gabka) nie chcialo dac sie to zerwac wiec po konsultacji z Nexusem oklejalem dookola - nie chcialem kleic po tym zeby mi nie pozlazilo
z szyba okazalo sie ze szyna po stronie klamki odkrecila sie totalnie tzn srubka lezala luzem na spodzie drzwi - lipa totalna - po przykreceniu jest git.
nie wiem jak bedzie u ciebie bo u mnie w drzwiach byly po dwa kawalki jakiegis wygluszenia fabrycznego (cos bitumicznego - nie gabka) nie chcialo dac sie to zerwac wiec po konsultacji z Nexusem oklejalem dookola - nie chcialem kleic po tym zeby mi nie pozlazilo
Jaka tam lipa ,pelen luz ,bo nic kosztownego :szeroki_usmiech
No dobrze wiedziec ,u mnie moze tez byc cos podonego. Kawalek maty mam pod glosnikiem ,bo tam gdzie mi glosniki montowali to nakleili kwadraty jakis mat , o ile pamietam to srebrne od zewnatrz, wiec tez bede musial okleic raczej obok nich.
A laczenia maty czyms dodatkowo pokrywacie ? :roll:
na parę drzwi wychodzi mniej więcej:
5 mat STANDARD (50x50 cm) i 5 mat FLEX (50x50 cm)
koszt ~130 zł
do tego dolicz 10 zł na zmywacz do usunięcia zabezpieczenia z wnętrza drzwi
czyli 140 zł i parę godzi własnej pracy - satysfakcja gwrantowana
[ Dodano: Nie 24 Lip, 05 12:46 ]
Zamieszczone przez Sebastian_M26
Znajdż polimerową APP (cena 20zł za 50x50)
czy potrafisz SENSOWNIE uzasadnić co on ma sobie tą matą polimerową wykleić i jaki to da mu efekt ?? :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
A to moze tak chociaz ,ksztalt byl taki jak orginalne plastiki czy taki jak na fotkach?
Jakim specyfikiem zabezpieczyc przed woda pierscien z MDF-u?
Kształt podbony aczklwiek, te ori są bardzo nieregularne i mają w jednum miejscu 50mm szerokości a w drugim 30mm, moje miłay wszędzie 40mm dlatego trza było coś pokombinowac :lol:
Nie wiem czym zabezpieczone bo Tomek z Gae to robił...
To tak gąbkę akustyczną już mam k , teraz maty. :roll: @ Nexus czy mógłbyś sprecyzować o jakie maty Ci chodzi ? Piszesz standard i flex czy chodzi o zwykłe bitumiczne twarde i miękkie :roll: ? Polecasz jakąś konkretną markę ? Co sądzisz o tych najtańszych APP, do których podałem linki wcześniej ? Dlaczego odradzasz maty polimerowe ?
Nexus czy mógłbyś sprecyzować o jakie maty Ci chodzi ? Piszesz standard i flex czy chodzi o zwykłe bitumiczne twarde i miękkie :roll: ? Polecasz jakąś konkretną markę ? Co sądzisz o tych najtańszych APP, do których podałem linki wcześniej ? Dlaczego odradzasz maty polimerowe ?
Ostatnimi czasy preferuję produkty firmy BOLL, teoretycznie STANDARD i FLEX jest odpowiednikiem APP twardych i miękkich
APP mogą być, pod warunkiem że je odpowiednio zaaplikujesz,
wtedy nikt nie będzie opowiadał głupot o pękających matach :diabelski_usmiech
maty nie pękają ze względu na jakieś wady, tylko ze względu na bezsensowną i pseudooszczędną aplikację k
Polimery odradzam ze względu na relację cena/jakość,
taniej wychodzi twarda mata (STANDARD) i mata dekarska (np. Soudaband)
k
Dzięki za odpowiedź i porade. Mam jeszcze jedno pytanie pewnie głupie, ale cóż. Kupuje maty twarde i miękkie, ale jak je użyć ? Gdzie wyklejam twarde a gdzie miękkie ? :lol:
Podsumowujac tak jak widac na schemacie nie wyklejalem calych drzwi wewnatrz. Byly tam juz fabryczne 2 arkusze wytlumienia i nie daly sie odkleic, a nie chcialem kleic po wierzchu ze wzgledu na mozliwosc odklejenia. Blache oczyscilem zmywaczem do silikonu. Na schemacie wyklejanki wewnetrznej widac na niebiesko zaznaczone wzocnienia drzwi. arkusze srodkowe podklejalem tak aby zachodzily pod belke srodkowa - ta na poziomie zamka. Jakby mialy ochote sie odkleic to chyba nie przylepia sie do szyby tylko opra o wzmocnienie.
Maty wkladalem przez duzy otwor dolny po odpieciu kostki od silownika szyb. Ta sama droga wkladame lapy. Niestety jest to lepsza gimnastyka i jak ktos czuje ze moze nie miec tyle zaciecia to moze lepiej zeby ktos to zrobil.
Zewnetrzne maty klei sie o niebo latwiej. Najpierw wykleilem drzwi zostawiajac otwor na pierscien. Pozniej uszczelnilem okolice pierscienia dodatkowymi paskami maty. Chyba to widac na zdjeciu, Dodatkowo robilem jeszcze wyklejanki (kilka warstw na silowniku szyb el) Przy klapnieciu drzwiami brzeczal co mnie wkurzalo.
W porownaniu do wykonania MiskaWAW:
maty wewnetrzne kleilem na zakladke
nie mialem opalarki ani zadnej suszarki wiec moja wyklejka zewnetrzna nie ulozyla sie tak ladnie do profilu drzwi.
Dzwiek bardzo sie poprawil, po czesci rowniez dlatego ze zmienialem glosniki
Generalnie schodza calkiem nisko bez charczenia i rezonansow. Warto jest wygluszyc.
Podziekowania dla Nexus6, Antimatter, MisiekWAW za wsparcie techniczne
szczegolnie dla Nexusa za support w godzinach poznych hehehe.
Dzięki za odpowiedź i porade. Mam jeszcze jedno pytanie pewnie głupie, ale cóż. Kupuje maty twarde i miękkie, ale jak je użyć ? Gdzie wyklejam twarde a gdzie miękkie ? :lol:
było ze dwie strony wcześniej, czytaj uważnie :diabelski_usmiech
Tak jak zapowiedzialem chciałbym pokazac jak to u mnie wyszlo:
Profi robota i świetny opis k
Widzę , że masz plastikowe(ori) kołnierze pod głośnikami - zmień na takie z mdfu i dopiero będziesz szczęśliwy :szeroki_usmiech
NIe doceniałem takiej modyfikacji - teraz po zmianie różnica jest kolosalna :shock:
oj usmialbys sie jakbys widzial ta robote profi w trakcie wykonywania narazie nie zmieniam a zastosowalem te fabryczne bo nie moglem w odpowiednio krotkim czasie skombinowac innych.
z takich ciekawostek (nie ma tego na zdjeciu) tak sie rozpedzilem z zaklejaniem drugich drzwi ze zapomnialem o poprowadzeniu kabla do glosnikow hehehe
jeszcze jedna uwaga - robota jest raczej wredna, rece zuzywaja sie strasznie
Komentarz